Far er desværre den nye ejer af nedsat hørelse

Min farmand har nedsat hørelse, og min betragtning, at han nok også har tinnitus. Ørelidelsen tinnitus er en opfattelse af en lyd, som du kan have, selvom der ikke kommer lyd ind i ørene fra omgivelserne. Farmand refererer det som, at det ringer i hans øre. Nu har det efterhånden været der i ret mange måneder, og det bliver formentlig værre og værre. Jeg synes, det er ret svært for mig, da han nemlig altid har været det menneske, som lagde øre til, når jeg ville sige noget, der var sket. Nu hvor han ikke er ejer af en god hørelse længere, tværtimod en nedsat hørelse, har jeg ikke talt helt så meget med ham. Og jeg længes efter det.

Mit gæt er, at grunden til, at min far har nedsat hørelse, er en støjskade, for han er forhenværende håndværker og anvendte ikke høreværn. Der formodes, at ørelidelsen tinnitus skyldes ødelagte høreceller i det indre øre, nok også på grund af en støjskade. Det får mig faktisk til at tænke på, at jeg skal huske min bror, som er guitarist, på, at han skal gøre brug af et musikerhøreværn. Jeg tager min far til ørelægen i morgen, som skal lave en hurtig undersøgelse af hans hørelse. Min fars læge vil sandsynligvis videresende ham til en høreklinik, som laver et omhyggeligt eftersyn af hans hørelse. Nu vil der blive overvejet, om et høreapparat vil være løsningen på problemet.

Temmelig mange uens høreapparater kan købes, og hvert høreapparat bliver justeret, så det kan passe til ens høreproblem. Den gamle skal sandsynligvis have et bag-øret høreapparat. Høreapparaterne er produceret af to elementer: selve apparatet bag dine ører samt en lydslange, der bringer lyden hen til en prop i øret og ind til trommehinden. De pågældende høreapparater anvendes til slemme høreproblemer og til dem, som skal kunne afpasse lyden. Det er ens egen beslutning, om man vil blive behandlet og få høreapparatet gratis af de offentlige høreklinikker, eller om man vil have et økonomisk bidrag til at købe høreapparatet ved en godkendt privatejet høreklinik eller hos forhandlere, der er i samarbejde med høreklinikker. Efter min mening er det luksuriøst, at det kan fås omkostningsfrit af en høreklinik. Jeg har hørt, at høreklinikker tager sig godt af deres kunder.

Den gamle har som sagt haft et larmende arbejde, og når alt kommer til alt var det en nødvendighed at gøre brug af høreværn, er min far et eksempel på, da for høje lyde nemlig kan give dig en høreskade. Jeg har hørt, at cirka 60 pct. af de mennesker, som har job i et larmende miljø, ej bruger høreværn eller musikerhøreværn. Min bror har et job som rockmusiker, og jeg har på fornemmelsen, at han også bliver den uheldige ejer af nedsat hørelse, på betingelse af at han ikke snarest muligt begynder at gøre brug af musikerhøreværn, imens han er ude at spille.