Pokaler er det pureste symbol på ønsket om overlegenhed

Pokaler betragtes af de fleste som et udtryk for et særligt talent indenfor et nærmere bestemt område. De benyttes i særdeleshed inden for sportsgrene, hvor 1., 2. og 3. pladser sædvanligvis præmieres med med pokaler, som størrelsesmæssigt hænger sammen med præstationen. Det betyder altså, at 1. pladsen som regel får overrakt en betydeligt mere anselig pokal end 3. plads-indehaveren, for at vise, at det altså er bedst med en 1. plads!

En sådan belønning er sådan en stor del af vores konkurrence-mindede samfundsstruktur, at stort set ingen tænker over, hvordan traditionen i realiteten er blevet til. Hvis man ser nærmere på pokalerne, er det imidlertid åbenlyst, at deres popularitet og gennemslagskraft reelt tager sit udspring i vores genetik.

Som den verdenskendte teoretiker Charles Darwin kortlagde i sin evolutionsteori, ligger instinkt for overlevelse nemlig dybt begravet i menneskets natur.

Dette er dog ikke ene og alene lig med, at menneskeracen fra fødslen er programmeret til en kamp for sin egen overlevelse. Næ, det er jo faktisk også ensbetydende med, at mennesket ubevidst stræber efter at den bedste af alle og således overmægtig. Vores nuværende position som i toppen af fødekæden er på samme vis opnået pga. vores teknologiske formåen, hvilket er en af årsagerne til, at overlegenhed er en kvalitet, der af helt naturlige årsager efterhiges af næsten alle.

Det vil altså sige, at pokaler faktisk har en motiverende effekt på os mennesker, fordi de appellerer til et dybtliggende ønske om at blive bedst til noget samt den respekt, som det afføder. Altså er det ikke helt galt, når for eksempel skolelærere og sportsfolk sætter pokaler på højkant til dem, der klarer sig bedst i en bestemt disciplin – det er nemlig en præmie, der helt naturligt får os til at yde noget ud over det sædvanlige!

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>